Ett år då extremt mycket TV har konsumerats för min del. Trots tidigare pandemi och hollywood-strejker så dyker det upp ett otal sevärda serier och precis som det har varit med musiken en längre tid, så är det nu också lätt att missa någonting. Jämförelsen med ett album skulle också kunna göras på så sätt att en serie kan växa med antal sedda avsnitt och vissa avsnitt är också bättre än andra. Om vi sen fortsätter på den inslagna vägen så kan det ju också vara så att i det digra utbudet så dissar man en serie efter ett halvbra eller mediokert första avsnitt och sen förstår man ingenting när serien hyllas av andra. Hur som helst mina favoriter 2023 var:

1. Slow Horses 

Gary Oldman är oslagbar i rollen som den sliskige, skitige, till synes hjärtlösa Jackson Lamb, i fortsättningen på historien om de avdankande agenterna på Slough House. Grymt skådespel, action, humor och en dialog som få serier matchar. Årets topplista var svår att rangordna då det var hög kvalitet och underhållning i hela listan. Att Slow Horses toppar är därför ytterligare ett bevis på dess kvalitet.


2. 1923


1923 kniper ett silver på denna lista, dock med liten marginal. Men, återigen, lysande underhållning från "Taylor Sheridan/Yellowstone-fabriken". Hoppen mellan Montana och händelserna i Afrika bidrar till det stora underhållningsvärdet. A-skådisar som Helen Mirren och Harrison Ford gör inte saken sämre (även om Ford inte är den som direkt briljerar) tillsammans med nya stjärnor, fantastiska vyer och en actionfylld story, gör denna till en riktig höjdare.


3. The Last of Us

Domedagsserien baserad på dataspelet har hyllats och det med rätta. Mycket beroende på dess båda huvudrollsinnehavare men också tack vare att man inte (om man som jag inte spelat spelet) vet vad som kommer att hända. Bra spelat, snyggt filmat med en story som man bara vill veta mer om. Ser fram emot nästa säsong även om den första blir svår att toppa.


4. Ted Lasso

Den tredje och sista(?) säsongen med AFC Richmond och lagets genomsympatiske coach. Som riktigt bra komedier som innehåller denna både skratt och tårar men mest av allt så vill man ju vara en del av detta lag och antingen lira i laget eller hänga på puben med de andra fansen. Fantastiska karaktärer.


5. Daisy Jones & The Six

Har ju tidigare skrivit om denna. Vet ju att den är avslutad och att det förmodligen inte går att göra en uppföljare, men skulle ändå vilja se och höra mer av det fiktiva bandet som också har placerat sig på min årsbästalista för låtar. 


6. Ljuset vi inte ser

Denna miniserie som utspelar sig i en liten ockuperad fransk stad i andra världskrigets slutskede var en överraskning för mig och en mycket bra sådan. Utmärkta skådisar från huvudrollerna till de lite mindre sådana. Hugh Laurie och Mark Ruffalo gör sitt för att stämpla kvalitet på denna.


7. Euphoria

Denna skulle ha kunnat hamna både högre och lägre i rangordning på denna lista. Lägre för att den i stunder är rätt obehaglig och tung, men högre för skådespelarinsatserna. Det är väl inte för inte som ensembeln dyker upp i många andra produktioner, nu senast Hunter Schafer (Jules) i senaste Hunger Games-filmen, Jacob Elordi (Nate) i Saltburn, men framförallt Zendaya, snart i andra delen av Dune. Zendayas skådespeleri i scenerna av stark abstinens och drogsug är bland de svettigaste jag sett, makalöst bra! Mycket tragiskt dog ju också skådespelaren Angus Cloud i somras och hans roll som den stenhårde langaren Fezco med rättspatos och ett stort hjärta är oförglömlig.


8. Top Boy

Den tredje och förmodligen sista säsongen, utan att spoila, men hur går man vidare efter slutscenerna i denna säsong? Även i denna serie finns en rad utmärkta skådisar som förmodligen kommer att återkomma i många produktioner framöver. Likheter med svenska serier som Snabba Cash och Taelgia är oundvikligt, handling och karaktärer har bara flyttats till den brittiska motsvarigheten av gängkriminalitet och droghandel. 


9. Taelgia

En serie som kom otäckt nära i ljuset av alla våldshandlingar som drar över vårt land. Men också en insikt i och kanske också en förklaring i hur det kan bli som det har blivit. Även i denna serie slås man av skickligheten i de unga oprövade skådisarna i huvudrollerna, inte minst John Hanna som Gabriel och Jonay Pineda Skallak som Marko. Om de är, så att säga hämtade från verkligheten, så hoppas man ju att skådespelarkarriären blir vägen ut för dem. Hoppas här på en uppföljande säsong.


10. Huset

Den danska fängelseserien kniper en topp 10-plats i stark konkurrens med bubblarna strax nedanför. Detta mycket tack vare insatser av den alltid fantastiske David Dencik, Sofie Gråböl och flera av den danska skådespelareliten. En nordisk Prison Break eller, för den delen, Mayor of Kingstown, men kanske lite mer realistisk.


Bubblar strax under toppen gör just Mayor of Kingstown, Who´s Erin Carter, The Morning Show, Special Ops:Lioness, Sagan om drakens återkomst, Rough Heroes, Exit och Pokerface.


Mycket tittande och det bara fortsätter med fler säsonger av några av de ovan nämnda, True Detective, All creatures great and small, Fargo, World on Fire, The Artful Dodger mfl mfl. Har också avslutat båda serierna med namnet Sanningen, den svenska med Sofia Helin och den brittiska (med orginaltiteln Fool me Once). Båda mycket underhållande. Får se om de platsar på 2024-listan. Det ska även sägas att när det gäller tv-serier så gör jag bedömningen när jag har sett dem och inte när de släppts, så kanske några av de nämnda kanske platsar på ett annat år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bottom Ad [Post Page]