Efter en i övrigt ganska usel dag inledde sambon och jag med en trevlig måltid på ännu trevligare Mellow Bar innan det var dags att gå till kyrkan. Filadelfiakyrkan visade sig vara en riktigt bra konsertlokal, åtminstone för en sittande publik. Strax före halv åtta promenerar en strålande glad Josh Ritter in på scenen. Ensam med sin gitarr och en underbar sångröst charmar han publiken och visar en spelglädje som fortsätter under resten av kvällen. Hade gärna hört mer av Josh och kanske också tillsammans med ett band. Efter en paus dyker Hansard, Irglova och deras Swell Season upp på scenen och forsätter med det som tycks vara temat för kvällen nämligen spelglädje och kärlek till musiken. Både Hansard och Irglova är ytterst kompetenta vokalister och ännu bättre blir det i de låtar där de sjunger tillsammans. Då är det nästan Simon & Garfunkel-klass. Även om The Swell Seasons låtkatalog innehåller ganska mycket stillsamma stycken och att det därigenom tenderar att ibland bli lite segt, så är Glen Hansard en underhållare och får med sig publiken på diverse allsångsövningar. Att kärleken för musiken är stor visar Glen och bandet genom små inflikningar av Marvin Gaye, Bob Marley och covers av Tim Buckley och Daniel Johnston. Ett ursympatiskt drag av bandet är också att de i den andra avslutande delen av konserten plockar in Josh Ritter igen på scenen och spelar tillsammans med honom. De låter också sin violinist, Colm Mac Con Iomaire, som precis släppt egen musik, få utrymme och speltid. Som extra grädde på moset dyker den fjärde grymme vokalisten upp. Vännen idolen och fanset, Nicolai Dunger, med sin säregna och vackra röst och han framför ett eget stycke.
Trots känslan av att det emellanåt kändes segt så är man vid den här tidpunkten otroligt nöjd med hela kvällen.
Då avslutar bandet med ytterligare en allsång. Glen ber publiken att knäppa med fingrarna och sedan inleder han en allsång i ovan nämnda Daniel Johnstons "Devil Town". Med publiken knäppandes och nynnandes "I was living in a devil town..." smyger de sig sedan ut från scenen. En totalt oväntad och annorlunda och minnesvärd avslutning som nog fick de flesta i publiken att nynna orden på väg hem. Folk på stan måste ha undrat om de mötte fler än en person som nynnade "All my friends were vampires..." 
Alla ovan nämnda artister kan varmt rekommenderas och får ni chansen att se någon av dem live, ta den!

Som en liten bonus hittade jag Conor Oberst cover på just Devil Town så nu kan ni också nynna!

The Swell Seasons hemsida

3 kommentarer:

 1. Josh Ritter i Filadelfiakyrkan?! Haha, mycket ska man höra innan öronen trillar av. Jag som är uppvuxen på samma gata (tillika Stockholms bästa och omsjungen av bl a Plura) har alltid tänkt på byggnaden som ett mecka för frikyrkliga tokar. Kanske borde ompröva den inställningen nu.

  Mellow Bar känner jag inte till mer än till namnet, däremot kan jag efter många års empiriska studier intyga att grillen vid kyrkan serverar utsökta tunnbrödsrullar...

  SvaraRadera
 2. Låter som en grym kväll man tyvärr missade. Jag hoppas att Ritter återvänder med eget band snart.

  SvaraRadera
 3. Filip: Lite speciellt var det och även en liten frikyrklig känsla infann sig vid tillhörande mackförsäljning och garderobsinlämning nere i lokalens "katakomber". Mellow Bar är hörnrestaurangen i huset brevid kyrkan. Urtrevlig personal och riktigt gott till en hyfsat penning, rekommenderas.

  Daniel: Synd att du missade. Ritter ser jag också gärna igen och som sagt gärna med ett band. Tack igen för låtarna. Utlåtande och inlägg kommer.

  SvaraRadera

Bottom Ad [Post Page]