Nu var det ett tag sedan sist men det finns alltid en lite sjö av bra (bästa) låtar att ösa ur. Här kommer del 18. Ganska varierad om jag själv får säga.



Spellista:


Rush - The Enemy Within
Rush är väl vad man kan kalla "ett bespottat band". De har, trots att de oftast sorteras in i den genren, aldrig riktigt platsat som hårdrockare. Dessutom, hur hippt är det att ha en sångare som lystrar till namnet Geddy och vars nasala, skrikiga röst knappast kan kallas för vacker. Att sedan mannen som spelar trummor är professor (!) i just trummor kanske är en lustig sak att berätta om bandet men knappast rock´n roll (eller så kanske det är just det). Trots detta och tack vare idogt lyssnande på varenda vinyl som inhandlades på den tiden det begav sig, så har jag en viss beundran för Rush. Ska ärligt talat säga att de har släppt en del skräp också även om det är ytterst kompetent skräp. Min favoritplatta med bandet är "Grace under pressure" och från den kommer "The Enemy Within"


Bobby Womack - Across 110th Street
Hade visserligen hört och älskat denna låt tidigare men när den börjar att spelas i filmen "American Gangster"så blir plötsligt den filmen ytterligare en klass bättre. Anthony Hamiltons sköna retrosoul hjälper också till rejält förstås men det är ändå klassikern "Across the 110th Street" som ger det där lilla extra lyftet. Något som också Tarantino tidigare insåg i sin "Jackie Brown" som klippet är hämtat från.

Dead Boys - Sonic Reducer
Från den eleganta soulen till den råa brutala punken är steget ganska långt men visst är det underbart att man kan gilla båda och till och med efter varandra. Hade tidigare med en låt från mr Bators senare band Lords of the New Church och insåg då hur bra och underskattade Dead Boys är. Dead Boys får fart på vilket party som helst.

Arcade Fire  - Neighbourhood #2 (Laika)
Att ett band som Arcade Fire kan slå igenom och sälja både skivor och konsertbiljetter tycker jag är helskönt. Allt de gör kan man inte direkt kalla för lättillgängligt och listbetonat utan de är väl snarare urtypen för 00-talets indiepopband. Av många bra låtar är nog "Laika" min favorit.

Townes Van Zandt - Waitin´around to die
Blev nyligen påmind av DevilMcDooms alter ego om just denna låts förträfflighet. Townes Van Zandt var en låtskrivare av rang och som sådan lite underskattad. Han borde ha fått större uppmärksamhet. Lyssna själva till klassikern "Waitin´around to die"

Noir Desir - Le Vent Nous Portera
Har tjatat om den här låten förut här på bloggen, men inte haft den med i någon bästa lista. Så här kommer den. Varsågod att njut!

Lilac Time - Love Becomes a Savage
Likt herr Van Zandt ovan får väl mr Duffy också anses som underskattad. Stephen Duffy var en gång i tiden med och startade det inte helt okända bandet Duran Duran, men när man lyssnar på Lilac Times underbart vackra och melankoliska musik så förlåter man honom för det. I en bättre värld hade Lilac Time sålt betydligt mer än plastpop-bandet dubbelduran. "Love becomes a savage" är en av väldigt många bra låtar på den samlingen "Compendium - The Fontana Trinity"

Lemonheads - Into Your Arms
Som många andra och som gammalt Simon & Garfunkel-fan fastnade jag för Lemonheads charmiga cover av "Mrs Robinson". Köpte och spelade sedan nästan sönder den efterföljande plattan "Come on feel the Lemonheads". Från den kommer sköna "Into Your Arms". Sedan gick det lite snett för Mr Dando, men han har kommit tillbaka med några riktigt hyfsade soloplattor.

Cracker  - The Golden Age
Få band kan så elegant växla mellan röjarrock och som här country-influerada melodiösa musikstycken. Temat för den här listan har varit underskattade artister och dit hör väl också David Lowerys Cracker. "The Golden Age" är den andra låten med bandet som platsar på mina bästa listor. Kanske kommer det även fler.

Sade - By Your Side
Efter de fantastiska framgångarna med fantastiska album som "Diamond Life", "Promise" och "Stronger than Pride" på 80-talet försvann Sade och jag trodde nästan att hon hade lagt av. Men så kom då "Lovers Rock" år 2000 och på den återfinns den underbart avskalade och vackra "By Your Side", vilken platsar på vilket bröllop som helst. Sade är förrestän aktuell med en ny skiva i början av nästa år. Här kan ni få lovande smakprov på den.

8 kommentarer:

  1. Åh, shit va kul att se "Le vent nous portera" i listan! Det är en riktig storfavorit :-)

    SvaraRadera
  2. ...och en riktigt bra låt också! Kul att du också gillar den!

    SvaraRadera
  3. Ännu en grym spellista Boggen!
    Neil Peart i Rush ansågs av de flesta vara en av de bästa trummisarna i världen. Men det var tydligen inte nog för Neil själv som börjat snegla på gamla jazztrummisars teknik. Neil bslöt sig därför börja om från början med ändrad fattning på pinnarna. Vissa har tydligen för mycket fritid!
    Vid förra helgens gristräff diskuterades filmers betydelse för musiken och vice versa. Undertecknad tog upp ett exempel på musik som inte hade lyssnats på om den inte använts som soundtrack. Kusligt nog är det Delfonics från just "Jackie Brown"!!!!
    I mitten av 80-talet hade Stephen Duffy en smärre hit med "Kiss me" under det respektingivande namnet Tintin!
    Stiv Bators! Lords! Now we're talking!
    Sorgligt bortglömd supergrupp med medlemmar från Damned, Sham 69, Barracudas och nämnda Dead Boys. Har ni ännu inte tagit del av deras musikskatter är ni bara att gratulera.
    TP

    SvaraRadera
  4. Fint att Townes är med på listan. Kanonlåt.
    By the way ligger nu hela vår nya skiva med David & Goliath uppe på Myspace. Om det faller dig riktigt på läppen kan jag skicka ett ex med posten...
    /daniel

    SvaraRadera
  5. http://www.myspace.com/davidgoliathmusic

    SvaraRadera
  6. TP: Tack! Och tack för den kompletterande infon om "trumprofessorn".
    Kombinationen ljud och bild förstärker ofta intrycket av bägge. Skulle nästan säga att just Tarantino har nästa gjort en större insats för musiken än för filmen...
    Både Dead Boys och Lords känns lite bortglömda och underskattade.
    Daniel: Townes är grym. Lyssnar just nu på er Myspace. Ett ex vore mumma! Var skickar jag kontaktuppgifter?

    SvaraRadera
  7. ...och nu har jag lyssnat. Låter mycket bra. Blir lite promotion här senare...

    SvaraRadera
  8. Mejla mig så får du ett ex! danielsundbaum(a)gmail.com

    SvaraRadera

Bottom Ad [Post Page]