Ja, vad ska man säga, en stor tomhet innfinner sig efter slutsignalen ikväll. Lyckas vi nu på något sätt krångla oss till VM så är det ett mirakel. Danskarna ska ha all heder av en perfekt genomförd match, plus en hel del tur också förstås. Det saknades inte chanser för de svenska men skärpan är ju usel. Jag har alltid tyckt att Kim Källström har varit värd mer speltid i landslaget men har nu ångrat mig. Inte så mycket för straffmissen, sånt händer även större spelare under press, men passningar, bollmottagningar och förmågan att snabbt sätta igång spelet var under all kritik hos Kim ikväll. Det har sagts förut och kan sägas igen, vi saknar en kreativ mittfältare nåt så oerhört. Våra så kallade kreatörer Kim, Anders och Chippen är helt enkelt inte tillräckligt bra, sett med internationella mått. Undrar om Freddie Ljungberg har vilat sig i form snart i Seattle...

6 kommentarer:

 1. Andreas Andersson9 juni 2009 09:04

  Många påstår att Sverige inte har material för att spela "riktig" Fotboll. Här kommer ett alternativ av väldigt många.

  Ett 4-2-3-1 system. Backlinje med innerb Mellberg & Majstorovic.
  HB:Sebastian Larsson, VB: Bajrami
  De 2 def mittf: Anders Svensson & Kim Källström
  3 offensiva på mitten: Ola Tovivonen, Rasmus Elm, Viktor Elm.
  Ensam på topp Zlatan

  SvaraRadera
 2. Hör till dem som tycker att vi inte, just nu ska tilläggas, har material för att spela på den absoluta toppnivån. Både Kim och Anders har varit riktigt bra men är det inte längre, eller åtminstone inte nu. All respekt för Elmarna och Toivonen, de kommer att bli viktiga i framtiden, men jag håller nog Henke, Elmander, Rosenberg som bättre spelare just nu, oavsett om den offensiva mitt du talar om inte är deras ordinarie platser.

  SvaraRadera
 3. En Elmander som högerback! och Sebastian flyttar in som def innermitt. Ja...det finns alternativ hävdar jag där spelets tempo och flyt skulle öka avsevärt med förändringar både i spelsystem och vilka spelare man ställer på benen.

  SvaraRadera
 4. Kim överarbetar allt han gör. Dessutom har hans tidigare så fina krossbollar förvandlats till luftpastejer som tar tio minuter på sig att nå sitt mål.
  Annars håller jag Lagerbäck ansvarig för allt ont som händer Sveriges fotbollslandslag. Det är han som konsekvent satsat på komplementspelare. Vet inte hur många formstarka talanger som fått stå tillbaka för julgransfötter med rufsfrisyr och flip-flops. Potential och bollkänsla och inte minst form är inte gångbart hos surkarten. Han vill ha löpare, och inte nödvändigtvis snabba sådana, som kan utföra det extremt fega grundspel som Lagerbäck framgångsrikt tråcklat sig igenom fem kval med. Och då blir det fantasilös och långsam fotboll. (Jämförde Sve-Dan med Arg-Col - herregud i fart och intenstitet var skillnaden som mellan junior- och seniorfotboll.) Det är någon slags noll noll-taktik med hopp om turmål, och det duger inte. Inte i måste-vinna-matcher och framförallt inte i VM- och EM-slutspel, då man måste vinna matcher, dvs. kunna skapa chanser och göra mål på egen kraft. Byt tränare. Våga spela formstarka spelare. Våga coacha. Och framförallt: bygg laget utifrån talang, satsa på spelare med potential, speed och mental tuffhet.

  SvaraRadera
 5. Helt inne på din linje Anders. När man har en extrem bollbegåvning som Zlatan tycker jag att man ska bygga laget runt honom, hitta spelare och spel som passar honom. Då är det skit samma om vi släpper in tre om Z kan göra fyra mot vilket motstånd som helst. Å andra sidan har jag märkt att Lagerbäck många gånger har haft helt rätt när man vid lagutagning trott att han helt varit ute och cyklat, men trots allt är oförmågan att kunna ändra spelstil och snabbt, genom coachning, ändra en matchbild en stor brist i det svenska lägret.

  SvaraRadera
 6. Zlatan borde ha en fri roll, som Brolin hade på sin tid. Och spelet borde syfta till att så ofta som möjligt sätta honom i läge, rättvänd tio tjugo meter från straffområdet. Inte som nu när han antingen ensam ska ta ner långa chansbollar med två eller tre backar i ryggen, alternativt i frustration hämta bollen nedanför mittfältet.
  När det gäller Lagerbäcks laguttagningar ser jag det så här: Visst är de rätt många gånger. På kort sikt, that is. Och genom tidigare säkra matchningar. Vissa spelar mer än andra. Och får rutin. Men enligt min syn på idrott måste man satsa på talang (läs: potential) framför vem som är bäst för dagen. (Form är en annan sak dock.) En tanke: en junior är per definition alltid lite sämre än en etablerad spelare, så med L:s laguttagningsfilosofi är steget upp omöjligt. Vilket leder till problem vid generationsväxlingar. (Exempel: Henke eller Tobias Hysén? På kort sikt: Henke. På lång: Tobias.) Jämför med Svennis (eller varför inte Stefan Rehn) som ständigt ger nya unga spelare chansen (i skarpt läge) och på så vis skapar storspelare. Det har Lagerbäck inte lyckats med en enda gång under 10 (!) år. (Zlatan räknas inte. Han har blivit bra trots Lagerbäck och hade han bara varit aningen sämre hade han förmodligen inte fått chansen alls. Fel typ, liksom - för kaxig.)

  SvaraRadera

Bottom Ad [Post Page]