Förra året tittade jag nog på fler serier än någonsin och det beror nog både på att streamingtjänsterna har blivit betydligt bättre men också för att det tycks vara en knivskarp konkurrens om tittarna, något som gör att kvaliteten också ökar. Ett gäng som jag tittade på men som hamnar strax utanför topplistan är

Gåsmamman (underhållande men trovärdighet noll),
Blindspot (Underhållsaction men knappas banbrytande),
Lethal Weapon ("Remake" av filmerna, bättre än man kanske trodde),
Startup (kanske skulle varit med bland topparna, men har sett för få avsnitt än, Martin Freeman, lysande som vanligt),
Aber Bergen (Norsk advokatserie, riktigt underhållande),
Animal Kingdom (Välgjort om kriminell familj),
Westworld (De säger att den växer efter ett antal avsnitt, har inte kommit dit än),
Suits (Långkörare som tappat fart),
Better Call Saul (Tycker ju den är riktigt bra, men av någon anledning väljer jag oftast något annat att titta på),
Skam (Norska jättehiten. Har sett för få avsnitt än)

  
Topp 8
  
8. House of Cards säsong 4
Kevin Spacey är fortfarande riktigt bra och säsong 4 höll faktiskt måttet även om den kanske inte var riktigt lika bra som tidigare. Det som är mest spännande med kommande säsong 5 är väl egentligen hur den ska toppa verkligheten. Frågan är ju nästan vem man skulle föredra vid makten, Francis Underwood eller en viss Trump?

7. Follow the money
Dansk krim av hög klass. Thomas Bo Larsen och Nikolaj Lie Kas är utomordentliga skådisar. Kryddat med nya unga talanger och veteranen Claes Jungmark tillsammans med ett smart manus och högt tempo så ser man fram emot den andra säsongen som ännu inte visats på svensk television. Att kameleonten David Dencik medverkar då ökar dessa förväntningar.

6. Midnattssol
Hade inga förväntningar alls när jag började titta på denna. Eftersom den gick på SVT så föregicks den inte av den sedvanliga masspropagandan för något nytt som brukar vara fallet i övriga kanaler. Detta kanske gjorde att man inte visste vad som väntade men kanske också att många missade denna pärla. Gustaf Hammarsten är (som vanligt) lysande och får utmärkt uppbackning av franska Leila Bekhti och en hel rad för mig, nya och mycket kompetenta skådespelare. Otäcka mord i den norrländska vardagen och ett rafflande slut.

 5. Quarry
Har inte sett färdigt historien om vietnamnveteranen som återvänder från kriget till en inte alltför vänlig och enkel vardag. Något som ytterligare kompliceras av att han motvilligt blir rekryterad som yrkesmördare. Bra skådespel och fantastiska miljöer från dåtidens USA. Har en sorts "febrig" stämning som påminner om första säsongens True
Detective.

4. Luther
Ja, jag vet att den inte är från 2016, men jag upptäckte och plöjde alla säsonger under året. Idris Elba är fantastisk i rollen och bland de coolaste man sett. Som vanligt när det handlar om brittisk polis/thriller så är det välgjort, med utmärkta skådisar på alla positioner. Det är mycket spännande och innehåller en hel del oväntade vändningar.

3. Game of Thrones

Bronsplatsen går till denna fantastiska serie som nu lämnat böckerna helt(?). Kan han inte skriva färdigt snart! Det är en högtidsstund varje gång ett nytt avsnitt dyker upp. En fest för ögat och ett fantastiskt äventyr. Som läsare av böckerna undrar jag ju även här hur alla trådar ska kunna knytas ihop till slut, om de någonsin kommer att
göra det.


2. Stranger thingsTrots att jag egentligen inte har varit en sci-fi entusiast så har jag ju placerat serier med sådana inslag på både brons- och silverplats. Men det är något med Stranger Things som är speciellt. Särskilt om man växte upp på 80-talet och de filmer som kom då. Miljöerna, musiken, nördiga kids, översittarna, losers, skolan. Ser väldigt mycket fram emot den andra säsongen och hoppas att de kan upprepa succén.

1. The Night Manager


Vad ska man säga? Grymt skådespel av Hiddlestone, Laurie (Dr House, blir aldrig densamme igen), Debicki och Colman. Fantastiska miljöer och foto och dessutom regisserat av Susanne Bier. Sa jag att John Le Carré skrev boken (och har faktiskt en lite cameo i serien!). Se den!

  
Det nya året ser lovande ut och jag ser fram emot att titta på nya avsnitt av Sherlock, Game of Thrones säsong 7 och House of Cards säsong 5. Lovande verkar också nya Taboo med Tom Hardy.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bottom Ad [Post Page]