TV:n tycks vara räddaren i Covid-nöden. Dock är det ju så att man tröttnar att titta på tv också även om det finns mer än någonsin att glo på. Sen blir man ju kräsnare också. Det måste vara riktigt bra för att man ska fullfölja en serie. Det som ändå har lockat den senaste tiden är:


Top Dog (Cmore), serien som bygger på Jens Lapidus bladvändare. Känns som ganska trogen serien och casting och karaktärer såväl som skådespeleri känns som det följer min bild av boken. Bäst är ju Alex Manvelov som ju likt Gustav Lindh äger varje scen han medverkar i. Gustav är ju också med i en roll i serien.


Björnstad (HBO), som ju också bygger på ett svenskt författaress, Fredrik Backman's bok. Gillar det jag ser och även här är man boken ganska trogen, även om det kanske inte rikigt stämmer med det utseende man hade målat upp i sitt eget huvud. Många nya ansikten här och de flesta gör riktigt bra ifrån sig. De som förutom huvudrollsinnehavarna toppar min lista är Tobias Zillacus, som spelar Kevins pappa. Där han vanligtvis har en snällare/hjälteroll (ex Jona Linna) så spelar han här en karaktär som man verkligen tycker illa om. En annan som jag tycker sticker ut och som man, om man sysslat med lagsport någon gång, känner igen som den där retstickan, vilket han också är i boken, är Alfons Nordberg som William Lyt. En kul och spännande detalj är att Alfons är en hockeytalang på riktigt! Frågan är väl vad han ska satsa på framöver, hockeyn eller skådespeleriet? Älskade böckerna och serien lever upp till förväntningarna.

Yellowstone (Cmore), Kevin Costners moderna western-serie. Handlar maktkampen i och runt ranchägaren John Dutton´s (Costner) ranch i Montana. Vacker och farlig natur, farliga människor där ingen tycks vara varken helt ont eller helt god. Costner spelar riktigt bra som stenhård far och ranchägare och har sett till att omge sig med fler bra skådisar. Bäst är nog Kelly Reilly som psykotisk, alkoholiserad dotter med en mycket vass tunga. En kul detalj här för en musikälskare är att en av cowboysen på ranchen spelas av artisten Ryan Bingham, som också framför lite musik.


The Alienist (Netflix). Andra säsongen av serien som utspelar sig i 1800-talets New York håller måttet. Ett mörkt kostymdrama med thriller och skräck-vibbar. Trion Dakota Fanning, Luke Evans och Daniel Bruhl delar på huvudrollerna och gör det bra. Att Lord Bolton(William McElhatton) från Game of Thrones har en skurkroll plussar på det mörka. Bäst är nog dock Rosy McEwen som Libby Hatch.

Kärlek & Anarki, en lättsam absurd komedi med en del svärta. Serien som utspelar sig på ett mindre bokförlag lockar till många skratt och SvD kallar den "den bästa svenska dramakomedien på 15 år". Inte utan att man kan hålla med. Uppfriskande att bli överraskad av de många situationerna som uppstår och Ida Engvoll och Björn Mosten är riktigt bra i huvudrollerna. De backas också upp av rutinerade och alltid bra skådisar som Reine Brynolfsson och Björn Kjellman. Även Johannes Bah Kunke och Gizem Erdogan bidrar mycket till det positiva intrycket. Visas på Netflix som också i serien är generösa nog att driva lite med sig själva (eller andra liknande streamingtjänster).



Borgen (Netflix). Till sist. Inte så vanligt att jag börjar titta på 10 år gamla serier, men har länge tänkt att kika på just Borgen. Har ju hört så mycket positivt om denna. Det visar ju sig att det funkar alldeles utmärkt och man ser ju nästan hela den danska skådespelareliten passera i serien och flera av skådisarna har ju också gått vidare till större amerikanska karriärer (Bla, Sidse Babette Knudsen till Westworld, Pilou Asbaek till Game of Thrones). Välspelat och intressant om intriger, förvecklingar och krissituationer i den danska politiken och i karaktärernas privatliv. En dansk House of Cards.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bottom Ad [Post Page]