Att man den 17:e juli 2018, en av de varmaste somrarna på mycket länge skulle sitta och halvfrysa, eller nåja..., ha ståpäls och knottrig hud i en och en halv timme hade man ju inte riktigt räknat med. Den fantastiska skådeplatsen är Dalhalla utanför Rättvik i det sommarsköna Dalarna. Amfiteaterns platser fylls så sakteliga efter att de flesta åskådarna förfriskat sig med en kall öl eller ett glas bubbel i anläggningens barer och avnjutit förbandet I Am Karate´s poppiga framträdande på den lilla, tillfälliga(?) scenen. När det är så gott som knökfullt äntrar systrarna och bandet scenen. När sedan Klara  och Johanna tar ton så tar det inte många tiondels sekunder innan ovan nämnda ståpäls infinner sig. Den ljumma kvällen det perfekta ljudet och anläggningens inramning hjälper förstås till att skapa den nästan andäktiga stämning som råder. Om den sittande publiken är trist och "träig" eller om det är just denna stämning som gör det är svårt att säga, men detta är väl alltid risken med en sittande publik. Personligen ville jag inte missa ett enda ljud och skyller min egen "träighet" på detta och antar att det kan appliceras på övriga i publiken också.
Jag har varit på rätt många spelningar och framträdanden genom åren och sett väldigt många bra artister, blivit berörd, hoppat, dansat och sjungit med, känt mig både sorgsen och överlycklig, men när systrarna Söderberg väljer att spela en av mina favoritlåtar genom tiderna, alla kategorier, och nästan lyckas överträffa originalet i Simon & Garfunkels "America", då blir det faktiskt för första gången fuktigt i ögonvrån. 
Att deras egna låtar håller klassiker-status i samma nivå som de covers de spelar kanske vi inte kan säga riktigt än, de har ju trots allt inte så många år på nacken ännu, men att de har en fantastisk låtskatt redan nu finns det inget tvivel om. Att de sedan kan växla så enkelt mellan genrer som pop, country och nästan hårdrock i "You are the problem here" bevisar och bekräftar också deras storhet. Jag har sagt det förut och säger det igen, jag tror inte folk i allmänhet riktigt förstår hur bra de egentligen är. 
Vi får nästan alla hits och lite till, en grym cover på Kate Bush´s "Running up that hill", mellansnack som är både engagerat, innan nämnda "You are the problem here" (svarta ögon hos Klara när den revs av), och lättsamt soom i snacket om Paul Simon.  Vi får också, oväntat, ett blixtframträdande av hemmasonen  Kristian "The Tallest Man on Earth"  Matsson. Det enda som är negativt är ju det som brukar vara så när det är så magiskt bra, det är för kort och man vill ha mer. 
Till sist ett önskemål. Eftersom de har modet och kunskapen och framförallt rösterna att ge sig på giganter och favoriter som Simon & Garfunkel och Kate Bush låtskatter (något de gärna får fortsätta med också), så vore en personlig önskan att de hittar några andra stämsångsmästare som till exempel The Jayhawks och kanske då täcker en låt som "All the right reasons". Bara ett tips ; ) Tack Klara och Johanna! Ni är fantastiska!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bottom Ad [Post Page]