Tre medelålders män inför en sittande publik, kan det vara nåt? När ridån på formidabla Södra Teatern går upp och Mark Schwaber, Matt Cullen och Lloyd Cole bara står där med sina stränginstrument så är det en andäktig tystnad i den nyss sorlande lokalen. När de sedan börjar spela så håller publikens tystnad i sig. Det är som om ingen vill missa en sekund eller störa sången och de akustiska instrumenten. Till en början är det nästan jobbigt för man vill ju sjunga med i de välbekanta låtarna som man älskat under så många år. Stämningen lättar dock i takt med den fantastiska sången, gitarr-, mandolin- och banjospelet samt med Lloyds underhållande mellansnack. I två akter bjuds vi på stora delar av Cole´s låtskatt plus ett Tim Hardin (endast för 40 plus) medley.
De flesta som gillar Lloyd har ett förhållande till hans låtar och alla ryms inte under en spelning. Någon ropar efter "My bag", en annan efter "Jennifer she said", men de kommer inte. Dock en väl vald samling från första Rattlesnakes till den senaste Broken Record, vilkens låtar faktiskt platsar bland de gamla klassikerna. Lloyds röst låter nästan exakt likadan som på den nu 26 år gamla debuten, om möjligt ännu bättre, trots att han klagar på ansträngda stämband på grund av en lång turné. Hans två medmusiker säger knappt ett ord under hela föreställningen men de låter istället sina fantastiska musikkunskaper tala. Trion tar en kortare paus mitt i föreställningen så att de och publiken kan förfriska sig och förhoppningsvis bidra till att Lloyds son får gå på ett amerikanskt universitet (förutsatt att de köper den nya skivan förstås).
Det starka låtmaterialet får en ytterligare dimension i det helt akustiska framförandet och det lyfter även de lite mindre välkända låtarna från hans senaste plattor. Den njutningsfulla kvällen avslutas med en lekfull bluegrass-version av "Lost weekend".
Tack Mr Cole och välkommen tillbaka närsomhelst!


För att hjälpa Cole Jr att komma till det där universitetet så har jag satt samman en spellista med mina Cole-favoriter. Tyvärr så saknas den senaste plattan samt några spår från Easy Pieces.

The LloydLlist

2 kommentarer:

  1. Instämmer. Såg honom igår i Göteborg. Finstämt med humor. Bra!

    SvaraRadera
  2. Hoppas att det var lika bra som i Stockholm, för det var, som sagt, en riktig njutning,

    SvaraRadera

Bottom Ad [Post Page]