Brukar hålla takten med ungefär en bästa-lista i månaden. Juni blev dock en riktig bloggtorka och listan uteblev. Här är dock nr 23, med undertiteln "Den lyckliga listan". En uppdaterad Spotify-lista med de flesta av låtarna finns här.



Wannadies - My Hometown

När indiepop-sverige exploderade någon gång på 90-talet var det efter en våg av folkinspirerad pop och rock,(Waterboys, Hothouse Flowers, mfl). I "My Hometown" hörs det influenser från just det. Även om jag uppskattade detta så var det väl först senare The Wannadies blev indiepop-kungar i Sverige. Det jag minns är att det skrevs mycket exalterade recensioner av bandets musik i den tidens svenska musikbibel SA (Sound Affects) och låten "My Hometown" fick en nästan att vilja flytta till Skellefteå (men bara nästan..).

Popsicle - Hey Princess

När man börjar fundera på svensk 90-talsindie så är det ju omöjligt att undvika Popsicle, och det vill man ju inte heller. Även om "Hey princess" kanske är ganska representativ för just den här periodens indiepop så tycker jag att det också är en ganska tidlös låt som fortfarande håller och känns fräsch.

Tom Petty - Crawling back to you

Med plattorna Full Moon Fever och Into The Great Wide Open blev Petty stor i hela världen och de går inte av för hackor. Min favorit från mannens storhetstid är nog ändå Wildflowers. Vet inte varför men kanske beror det på att den inte är lika sönderspelad och kanske för att den är lite mera "laid back" som i underbara "Crawling back to you".

Box of Frogs - Heart Full of Soul

Är ju egentligen en cover av Yardbirds original, men eftersom Box of Frogs innehöll medlemmar från Yardbirds och eftersom bandet gjorde två riktigt bra plattor på 80-talet och var en riktigt supergrupp sett till vilka som medverkade, så väljer jag denna versionen. Att det dessutom var just den här versionen jag hörde först spelar kanske också in...Även Chris Isaak har gjort en bra täckning på denna.

Saga - Only time will tell
Saga är tillsammans med band som exempelvis Asia och Rush något av en "guilty pleasure" för mig. Musikens "hiphetsfaktor" var (och är kanske) lika med noll och den ökar troligtvis inte med att man studsar omkring i en orange overall på scenen även om årtalet var 1983 (Se klipp med The Flyer) . Gillar ända en hel del av det som bandet har gjort även om det är skivor som inte plockas fram ens årligen. Såg till och med Saga live på Johanneshov en gång i tiden och vad jag minns så var det nästan fullsatt, så det finns kanske fler med samma "guilty pleasure".


Radiohead - Lucky
Även om jag gillar mycket av det Radiohead har gjort så är jag inte så exalterad över bandets bedrifter som recensenter och tyckare brukar vara så snart bandet producerar något nytt. Att OK Computer är ett alldeles lysande album som förtjänar sin plats i rockhistorien råder det dock ingen tvekan om. Låten "Lucky" medverkade också på samlingen Help där ett antal storheter medverkade och har genom detta blivit en personlig favorit.


Beatles - Happiness is a warm gun
Beatles är inte så representerade på dessa listor och det av flera anledningar. För det första så är ju som bekant den digitala tillgången till Beatles-låtar, åtminstone gratisvarianter, inte så vanlig som andra artisters. För det andra så känns det som om de spelar i en egen division på något sätt. Jag har vuxit upp med att det spelades Beatles i hemmet och låtarna blir då nästan som självklara, som nationalsånger, psalmer eller barnvisor. Man har hört dem, älskat dem och sjungit med i dem och reflekterar då inte över dem på samma sätt som andra poplåtar. Nu har väl inte psalmer och "Happiness is a warm gun" så mycket att göra med varandra, men jag tror ni förstår hur jag menar.


The Verve - Lucky man
Med Beatles-titeln ovan kom jag och tänka på Verve´s "Lucky man". The Verve var för ett kort ögonblick helt enkelt störst när plattan med "Bittersweet symphony" och just "Lucky man" toppade alla listor. Sedan gick det raskt nedför. För att ytterligare länka samman med föregående låt så får man nog säga att ett visst mått av Beatles-influenser kan höras i Ashcroft och kompanis låtmaterial.

Grant Lee Buffalo - Happiness

När jag nu är inne på "lyckospåret" så kan inte en så bra låt som Grant Lee Buffalos "Happiness" undvikas, även om det, trots titeln, inte direkt är lycka den förmedlar, annat än lyckan över en mycket bra låt förstås.

Simon & Garfunkel - America

Ibland griper drömmen om det stora landet i väster tag i en och då är "America" den ultimata reselåten. Faktum är att det kanske är den absolut bästa reslåten någonsin, alla kategorier.


4 kommentarer:

  1. Alla listor som innehåller Happiness is a Warm Gun är bra listor! Wannadies och Popsicle funkar alltid på sommaren. Petty var det längesen jag hörde. Radiohead är fortfarande ett av mina absoluta favoritband och OK Computer förtjänar, precis som du säger, sin plats i rockhistorien. Apropå skivan så kvalar det avslutande partiet i Let Down in på mina favoriter. Från Thoms viskande tre minuter in och framåt är det musikorgasm. Och så följs det upp med den rakt igenom himmelska Karma Police...

    Mer nedkortat: fin lista!

    SvaraRadera
  2. Tack Filip. OK computer är väl Radioheads Sgt Pepper, om man nu tycker att Sgt Pepper är Beatles störsa ögonblick...

    SvaraRadera
  3. En helt underbar list som ger mig många nya upptäckter av band och artister som jag nonchalerad, förbisett eller haft bestämd åsikt om..utan riktigt lyssnat..gillar dessutom den balans du fått till i låtsammansättningen..skön underhållning!

    Skickar denna en kokande rotlista i gengäld
    Mycket nöje!
    http://open.spotify.com/user/bhjoorn/playlist/35xLf05d4kIKulbwotQgpj

    SvaraRadera
  4. Kul att du gillar den Alex! Tackar för listan. Den ser ut att innehålla en hel del godis. Ska även kolla upp din blogg.

    SvaraRadera

Bottom Ad [Post Page]