Dinosaur Jr - Start Choppin
J. Masics och kompani är ju tillbaka med en hyllad ny platta. Har inte lyssnat in mig på den än, men plockade fram "Where you been" från ´93 och lyssnade på det sköna skramlet och den gnälliga rösten i "Start Choppin" Märkligt att så mycket oljud kan låta så bra.

The Byrds - Eight miles high
Stämsång, melodier, countryinfluerad psychadelika = The Byrds. Bandet gjord massor av bra musik. Av någon anledning är just "Eight miles high" den första låten med dem jag kommer att tänka på.

Sly & the Family Stone - Family affair
För några år sedan (hjälp, det är 15 år sedan!) hade tidningen Pop en lista över de hundra bästa skivorna någonsin. Där toppade Sly & the Family Stone´s "There´s a riot going on". Är väl själv inte övertygad om att just den plattan ska toppa en sådan lista, dock är den bra och "Family affair" är kronan på verket.

Lords of the new church - Open your eyes
Gothpopparna, om man nu kan säga så, är ett av de där banden jag har ett par vinyler med i samlingen och som jag har en förmåga att fullständigt glömma bort emellanåt. Varje gång jag lyssnar fastnar jag dock och diggar låtar som "Russian Roulette" och "Open your eyes"

Massive Attack - Safe from harm
Massive Attack var något helt nytt för mig när de slog igenom och de kunde väl inte sägas tillhöra de genrer jag lyssnade på vid den tiden, men bandets "trip-hopsoul" var helt enkelt för bra för att inte ta till sig.

Pet Shop Boys - Rent
När PSB slog igenom med "West end girls" avfärdade jag dem som ännu ett lättviktigt "slit-och-släng-band" som skulle finnas på listorna några veckor och sedan glömmas bort. Tiden och det pärlband av hits som de sedan har radat upp har fått mig att omvärdera musiken. "West end girls" är nu nostalgi-glädje och "Rent" en förbaskat bra poplåt.

Carole King - You´ve got a friend
Albumet "Tapestry" brukar ligga med på en hel del bästa-listor och Kings influenser hörs ofta hos andra artister och låtskrivare. Låten "You´ve got a friend" är en sådan där allsångssnyftare som brukar förekomma i en och annan Hollywood-rulle, men den är bra trots det.

Jayhawks - I´d run away
Jayhawks, som är ett av mina absoluta favoritband har inte förrän nu medverkat på denna lista. Det beror snarare på beslutsvånda hos mig än brist på bra låtar att välja. "I´d run away" från skivan "Tomorrow the green grass" blir den första därför att trots att jag nästan spelat sönder ovan nämnda album så blir jag alltid glad när jag hör denna låt.

Cody Chesnutt - The Seed
Har härliga minnen från inköpet av Chesnutts "The headphone masterpiece" där "The seed" medverkar. Inhandlade den och Postal Service´s debut tillsammans med sambon mitt i natten i Virgin Megastore på Times Square. Låten kanske är mer känd i The Roots version, där för övrigt även Chesnutt medverkar, och är det givna singelspåret på den ojämna dubbelplattan. Flera låtar på "The headphone masterpiece" håller dock mycket hög kvalitet och man undrar var mr Chesnutt tog vägen?

Nick Drake - Riverman
Otaliga singersongwriters har beundrat, influerats och försökt efterlikna den sorgligt för tidigt bortgångne Drake. Att myter uppstår, legender skapas och uppmärksamhet ökas för döda hjältar behöver inte alltid betyda att de gjorde bra musik. Men likt, Cobain, Elliot Smith, Joplin, Hendrix, Morrison och några till så gjorde Nick Drake fantastisk musik.

5 kommentarer:

 1. Det är verkligen grymt att Dinosaur Jr. fortfarande lyckas klämma ur sig gött oväsen...

  SvaraRadera
 2. Visst är det. "Comebackande" eller återförenade band brukar inte kunna prestera på sådana höjder.

  SvaraRadera
 3. Dinosaur och Byrds....mumma. Lyssna på Byrds underbara psycadeliacountry i låten "Wasn't Born To Follow"(min favvo) som för övrigt är med i kultrullen Easy Rider.
  För övrigt en skön lista.

  SvaraRadera
 4. Underbara val. Igen. Safe from harm, Riverman och Family affair skulle lätt hamna på min lista med. Nu ska jag lyssna på Jayhawks - vet inte om jag gjort det förut...

  SvaraRadera
 5. Gonzo: "Wasn´t born to follow" var faktiskt orsaken till att jag köpte en mycket bra Byrds-box för ett antal år sedan. Hade precis som du hört den i Easy Rider!

  Anders: Menar du att du har missat Jayhawks! Misstänker att Jayhawks är ett sådant band som man antingen älskar eller inte alls bryr sig om. Har försökt övertyga fler vänner om bandets förträfflighet, men inte lyckats med så många...

  SvaraRadera

Bottom Ad [Post Page]