Ojojoj! Inte lätt detta. En summering av ett helt års musik är alltid en svår och mäktigt uppgift. Det som blir ännu svårare är att man tenderar att lyssna mer på enskilda låtar än på hela album, så just en lista över årets album får därför bli en med de album som innehöll flest bra låtar och spelades mest här hemma. Att sedan rangordna dessa och sedan tycka likadant om denna ordning imorgon eller om en vecka eller ett år...tja, det går liksom inte. Men tittar jag tillbaka på mina tidigare årslistor så känns det som om de ändå är rätt hyfsade. De skulle naturligtvis ha justerats på ett eller annat sätt, album lagts till eller dragits ifrån, placeringar skiftat och så vidare, men det är rätt kul att gå tillbaka och nästan återupptäcka gamla favoriter. 

Hur som helst här kommer ett försök till 2014 års bästa fullängdare enligt min mening. 

Börjar med de som hamnade strax utanför toppen, men som ändå är riktigt bra plattor och väl värda att kollas upp.

Vita Bergen (visserligen bara en EP men ändå), Det Stora Monstret, Weeping Willows (julskivan var ok men det är den "riktiga" plattan jag menar här), Solen, Tyred Eyes, Les Big Byrd, Kleerup (visserligen bara en EP men ändå), KONGOS, Korallreven, The Rosebuds, Boy & Bear, Spoon, Glass Animals, Black Keys (hela finns inte på spotify tyvärr), Bryan Ferry, alt-J, Stu Larsen, Devan DuBois, Mac Demarco

Sen börjar det riktigt svåra, dvs rangordningen.

20. Kent - Tigerdrottningen
19. Angus & Julia Stone
18. U2 - Songs of Innocence
17. Woods - With Light and with Love
16. Noah Gundersen - Ledges
15. Sir Sly - You Haunt Me
14. Paolo Nutini - Caustic Love
13. FKA Twigs - LP1
12. Bo Saris - Gold
11. La Roux – Trouble In Paradise

Puh! och så topp 10.

10. Afghan Whigs - Do the Beast
Har ju lyssnat på Greg Dulli och kompani sedan genombrottet under grunge-eran och tyckte väl då att de inte var särskilt grunge-iga, trots att de då klumpades ihop med band som Nirvana och Pearl Jam. Var då inte heller ett jättefan av bandet även om de hade sina stunder. Att de hade en skiva som Do the Beast och en låt som Algiers i sig trodde jag inte. Säreget, souligt och rockigt.

...och priset till 2014 års Bon Iver går till...Asgeir! Nja, visst finns det likheter men då får man jämföra känslan för otroligt snygga melodier och snygg sång. Att skivan finns både på engelska och isländska tycker jag är ytterligare en bonus.

8. Jungle
Grämer mig fortfarande lite att jag inte hade ork nog att ta mig till Jungles klubbspelning under Way Out West i somras. Med riktiga monsterhits som Busy Earnin´och Time så var Jungle soundtracket till discosommaren 2014.

7. Ben Watt - Hendra
Har väl alltid trott att det var Tracey Thorn som var den som gjorde Everything But The Girl men förstår ju nu att det var mer än Tracey´s sorgsna, vackra röst som låg bakom bandets fina låtar. När man hör Watt´s Hendra, hur bra den än är, för det är den, kan man inte låta bli att hoppas på något nytt från EBTG där de kanske både skriver och sjunger tillsammans. Hendra var för mig en mycket positiv och angenäm överraskning.

6. Mono Town - In the Eye of the Storm
Hörde först Mono Town på den utmärkta samlingen This is Icelandic Indie Music, Vol.2, och gick sedan vidare till albumet In the Eye of the Storm. Ett album som bara växer varje gång man lyssnar. Måste säga att kvaliteten på den nordiska musiken är mycket hög och frågan är om inte Island med Mono Town tillsammans med Asgeir och Junius Meyvant kniper en topp-plats av våra grannländer på pallen just 2014.

5. Rival Sons - Great Western Valkyrie
Vet inte hur många gånger jag har spelat Good Things under 2014, det går säkert att få fram någon statistik på det. Rival Sons behärskar både det riktigt tuffa och den sköna retrosoulrocken som gör att flera av deras låtar lätt kan tas för gamla klassiker redan vid första lyssningen.

4. Future Islands - Singles
Är det pop? Är det growl? Är det en ny dansstil? Frågorna var många efter Mr Herrings bejublade Letterman-framträdande. Klart är i alla fall att Singles är en mycket bra, egen och ovanlig skiva med Seasons som grädde på moset.

3. Kelis - Food
Beyonce, Mary J och Aretha släppte alla plattor under året som gick, men för mig var souldrottningen istället Kelis (om Seinabo släppt ett helt album så kanske det sett annorlunda ut...No pressure Ms Sey ; ))

2. The War on Drugs - Lost In the Dream
Adam Graduciels drogkrig har varit en platta jag ofta återkommit till under året och tänkte nog ganska snart när jag hört den för första gången att den skulle hamna högt upp på, inte bara min egen årslista utan på flera. Så blev det och hela Lost in the dream är en fantastisk platta.

...och så ta daaa! Nummer ett!1. First Aid Kit - Stay Gold
Jag undrar om folk i allmänhet förstår hur jäkla bra det här är. Systrarna följer upp The Lion´s Roar med ytterligare ett album av yppersta kvalitet. Låtbyggen som My Silver Lining, Stay Gold och Cedar Lane må bli spelade så att man skulle spy på dem om det inte vore för det faktum att de är så bra att man inte tröttnar och att de är sådana där unika musikstycken som är klassiker från början och kommer att förbli så en mycket lång tid framöver.Som vanligt har jag säkert missat något. För 2015 ser jag fram emot fullängdare med Seinabo Sey, Vita Bergen och The Districts. Strax följer listan över årets låtar.


2 kommentarer:

  1. Kul, hänger ju inte med i svängarna men känner iallafall bl a igen ettan och gläds med den. My Silver Lining är ju såååå bra. För övrigt; hoppas du har rätt i att det kommer mer Seinabo Sey 2015. Nu får jag kolla upp vem Kelis är.... =) /Nettan

    SvaraRadera
  2. Det är inte lätt att hänga med Nettan. Har som sagt säkert missat massor själv. Kolla upp Kelis för sjutton!

    SvaraRadera

Bottom Ad [Post Page]