Del 4 i serien de bästa låtarna. Håll till godo.
Rolling Stones - Paint it black
Att välja låtar från Stones digra katalog är inte lätt. "Paint it black" är en av de där som är svår att tröttna på och det känns fortfarande som den har ett visst "riv".
Leonard Cohen - Chelsea hotel
Att välja låtar från Cohens digra katalog...ja ni förstår. "Chelsea Hotel" sägs handla om Cohens kärlekshistoria med Janis Joplin. Hörde denna först med Lloyd Coles cover på Cohen-hyllningsplattan "I´m your fan" och gillar även den versionen.
White Stripes - Seven nation army
Mr White har gjort en hel del bra både i White Stripes, Raconteurs och andra projekt. Tycker dock att inget hittills har överträffat "Seven nation army".
The Nits - The train
"The Train" med holländarna i The Nits såg jag någon gång på MTV när den kanalen var bra. Låten fastnade och är extra minnesvärd för mig då jag köpte albumet den finns på, "Hat", i Amsterdam på en tågluff.
The Coral - Dreaming of you
"Dreaming of you" är en av de där perfekta poplåtarna, den har en melodi som är trallvänlig utan att vara tjatig och den är lagom raspig för att inte bli för snäll. Det görs för få sådana här låtar nu för tiden (sa gammelgubben...)
Steve Forbert - Goin down to Laurel
Steve Forbert är en av de där artisterna som skulle ha kunnit blivit hur stora som helst, men som oftast möts med ett: Steve vem? när hans namn nämns, åtminstone när jag i något sammanhang nämnt honom. "Going down to Laurel" kommer från det utmärkta albumet "Alive on arrival" som släpptes redan 1978! Steve håller fortfarande på och släppte så sent som förra året en liveplatta. Han kommer med all säkerhet att dyka upp på fler av mina listor.
Marvin Gaye - You
Ytterligare en sådan där sortens pop-soullåt som egentligen är helt perfekt. Melodi, referäng och en grym sångare. Om jag kunde spela och sjunga hjälpligt och hade behov av att göra en cover, vore detta ett självklart val.
Bell X1 - I´ll see your heart and raise you mine
Förra året fick jag ett nytt favoritband i Bell X1 och denna låt är en stor anledning till detta. Ängeln och djävulen som spelar poker. Underbar låt!
David Bowie - Heroes
Att välja låtar från Bowies digra... nej nu börjar jag bli tjatig. På en lista över tidernas bästa låtar platsar naturligtvis en hel hög med Bowie-låtar och "Heroes" är naturligtvis en av dem, hur mycket spelad den än är.
The Sonics - Have love will travel
En riktig klassiker som om man sitter ner så börjar benet stampa takten och huvudet börjar gunga lite. Om man står så ligger en "luftmick" eller ett luftgitarrgrepp nära till hands.

2 kommentarer:

  1. Bra skit alltihop! Min favorittolkning av Chelsea Hotel är den Rufus Wainwright gör i hyllningskonserten/dvd:n 'I'm your man'. Paint it black är makalöst bra, och har också gjorts i en fantastisk psykedelisk cover av Eric Burdon & the Animals på skiva Wings of change. En LP jag för övrigt snodde åt mig på Göteborgs skivmässa för 10 kronor. Rena rånet, som sagt.

    SvaraRadera
  2. Måste kolla Wainwrights och Animals tolkningar. Ofta är originalen svåra att överträffa men ibland kan alternativa tolkningar konkurrera.

    SvaraRadera

Bottom Ad [Post Page]